Du er her: 

Præstens side

Undren og under

Hvad betyder julen for dig?

Når vi hører ordet jul, så danner vi alle vore egne billeder. Hvad tænker vi om julen? Hvad handler julen om?  Hvad der er det væsentligste ved julen for mig? Nedenfor har jeg samlet nogle forskellige citater om julen. Citater af forskellige mennesker med vidt forskellige indfaldsvinkler.

Det første citat er fra Lukasevangeliet, fra juleevangeliet: ”Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket: I dag er der født Jer en frelser i Davids by, han er Kristus, Herren”.

Det næste citat er sidste vers af B.S. Ingemanns julesalme ”Glade jul, dejlige jul”.

Salig fred, himmelsk fred

toner julenat herned!

Engel bringe til store og små

bud om ham, som i krybben lå

Fryd dig, hver sjæl, han har frelst!

I disse to citater er det det teologiske, der lægges tryk på. Jesu fødsel og den frelse han har bragt os med sit komme til verden.

Fra julesalmer over til julesange. En af de mest kendte og spillede julesange er nok  ”White Chrismas” sunget af Bing Crosby. Fra hans mund kommer følgende tankevækkende udsagn om julen i relation til titlen på hans kendte julesang: ”Medmindre vi lader julen være en anledning til at dele vore velsignelser, kan end ikke al sneen i Alaska gøre den hvid”.

Her er det det at dele af sine velsignelser, der er det afgørende. Den samme tanke har den verdenskendte katolske nonne Moder Teresa givet udtryk for på følgende måde. ”Det er jul hver gang du lader Gud elske andre gennem dig, ja, det er jul hver gang, du smiler til din broder og giver ham din hånd”.

Og så til endnu en sanger, som har udtalt sig om julen. Nemlig Bono, forsanger i bandet U2. Han har sagt følgende: ”Det er i sig selv en overvældende ting, at der er en kraft af kærlighed og mening bag universet, hvis man tror på det. Men den tanke, at den kærlighed og mening vælger at fremstille sig selv som en baby født i skidt og møg og yderste fattigdom er genial … og får mig på knæ, bogstaveligt talt”.

Her er det den hellighed og dybde, der er i julens budskab, som der lægges vægt på.

”Julen er over os, rundt om os og i os. Modstand er nyttelyst, intet kan befri os. Dog er der et, der hjælper en smule, simpelthen, at begynde at juble”. Sådan har Piet Hein sagt.

Juble over julen og dens budskab i stedet for at lade os stresse over alt det, vi skal nå og over de mange mennesker i butikkerne osv. Nej lad os i stedet juble over julen. Over dens budskab og over det, den betyder for os.

Eller som terapeuten og forfatteren Karen Katafiaz har udtrykt det:  ” Julen er andet og mere end en deadline eller dato i kalenderen, der bare skal overholdes. Det er sindets rejse – fra mørke til lys, fra kaos til fred, fra dagliglivets ensomhed til en samling af dem, som du holder af”.

Glædelig jul!