Du er her: 

Præstens side

Det er jul

Hvert år i december måned, så er der på TV- interviews med personer, der er ude at købe julegaver. ”Hvor mange penge, bruger du på julegaver i år? ”, lyder spørgsmålet altid. Og ligeledes er der juleaftens dag næsten så sikkert som amen i kirken igen et indslag, men nu med dem, der er ude at købe julegaver i sidste øjeblik. ”Er du stresset? Når du det det hele? ”,  lyder spørgsmålet nu.

 

Indslagene handler om forbrugersamfund og stress, og ikke rigtig om det, der er julens indhold.

 

For snart en del år siden skrev M.C. Ejnar følgende rap:

 

Det skete i de dage i november engang,

at de første kataloger satte hyggen i gang.

 

Det er jul, det cool, kig dig lidt omkring

15.000 mennesker i Magasin.

De har våde lædersko, de har halstørklæder på,

og de har overfrakker, gave pakker, masser de skal nå...

 

..... Fra en skjult højtaler-installation

”Et barn er født i Betlehem” i hammondorgel -version.

 

Jeg tror, vi alle har hørt sangen mange gange både i radioen og når vi har været på juleindkøb i et stormagasin. Antijul kan man måske tænke om teksten. Men dybest set er den det omvendte. For det M.C. Ejnar beskriver er jo, at det, der burde være indholdet, er blevet reduceret til baggrundsmuzak. ”Et barn er født i Betlehem” lyder i en skjult højtaler-installation i hammondorgel-version.

Som modsætning til den jul, hvor indholdet og budskabet er i baggrunden, vil jeg nævne en tegning af multikunstneren Robert Storm Petersen. Tegningen hedder Juleaften og er fra december 1944.  Det er et rørende billede af en vagabond, der står og ser på en stor lysende stjerne i den mørke nat.

Tegningen forestiller i al sin enkelthed, men dog med dyb symbolik, en ensom, pjaltet vagabond, der trods sin elendigheds armod alligevel har øje for det himmelske lys. I julenattens mørke lyser Betlehemsstjernen til ham fra himlen over et snepudret grantræ, og i ærbødighed tager vagabonden sin hat af for julestjernen.

Her er der ingen tvivl om, hvad julen handler om. Hvad det afgørende er. At en barn er født i Betlehem. For vagabonden på tegningen viser den stjerne, han ser, hen til julen. Til Jesu fødsel i Betlehem. Stjernen har et budskab til vagabonden og det budskab rammes han af der midt i sin ensomhed.

For vagabonden sker der det, som digterpræsten Kaj Munk har udtrykt i digtet ”Der skinner et lys fra en stjerne”. Et digt han skrev i Vedersø Præstegård i december 1941. Her lyder et af versene: 

Bliv ved, du ensomme stjerne,

at sende dit lys mod jord,

til hjerterne dog omsider

bøjer sig dybt og tror

 

Glædelig jul!

 

                                                                                                                                          

Det er jul